MS Access Veritabanları, VBA ve SQL Kullanımı

Microsoft Access'e dair herşey...

Access Menülerinin Tanıtımı-22

GENEL BİLGİLER

ACCESS MENÜLERİNİN TANITIMI (22.Bölüm)
VERİTABANI ARAÇLARI / Veritabanını Bölme

Arkadaşlar Merhaba,
MS Access Menülerinin tanıtımı konularını açıklamaya devam ediyoruz. Bu makalemizde MS Access uygulamamızın performansını artırmak için kullanacağımız Veritabanı bölme işlemini anlatacağım.

Veritabanı bölme işlemine ne zaman ihtiyaç duyarsınız? Veritabanı bölme işlemini yapmanız gereken durumlar nelerdir? kısaca değinelim.

Bir ağ ortamında (intranet) bir çok kullanıcı bir programı kullanacaksa ve program yoğun MS Access nesnelerinden(tablo,form,sorgu,rapor,makro,modül) oluşuyorsa veritabanını performans açısından kesinlikle bölmeniz gerekir. Bu işlemde veritabanı 2 ayrı dosyaya bölünür,
  • 1.Dosyada sadece tablolar bulunur,
  • 2.Dosyada ise tablolar hariç diğer tüm nesneler bulunur. 
2. Dosyayı açtığınızda tabloları da görürsünüz ama aslında fiziksel olarak orada değillerdir, sadece 
1.Dosyadaki tablolara bağlantılıdır. Zaten bu tabloların simgesi farklıdır. Buradan veritabanının bölündüğünü anlayabilirsiniz.

Veritabanını bölme işleminden sonra, 1.Dosya paylaştırılan bilgisayarda tutulur (Ana Bilgisayarda, sonu_be ile biten dosya), diğer 2.Dosya ise kullanıcılara dağıtılır. Her kullanıcı kendine verilen 2.Dosyada bulunan Formları kendi isteğine göre düzenleyebilir ya da düzenletebilir. 

Şimdi bu işlemi basit bir şekilde yapmaya çalışalım. Öncelikle Veritabanı araçlarından Access Veritabanı Butonunu tıklıyoruz.

veritabanını bölme

Daha sonra aşağıdaki pencere ile karşılaşıyoruz,


veritabanını bölme

Buradan Veritabanını Böl butonuna tıklıyoruz.


veritabanını bölme

Bu pencerede bölünen dosyaya bir ad verip yerinide seçtikten sonra kaydedin, Ama sonradan isminde ve yerinde değişiklik yapmayın. Daha sonra işlem başarılı olursa aşağıdaki mesajı alacaksınız.


veritabanını bölme

Şimdi kullanıcılara dağıttığımız dosyayı açıp tabloların durumuna bir bakalım.


veritabanını bölme

Gördüğünüz gibi tablo simgelerinin solunda bir ok işareti var. Bu da tabloları başka bir dosyadan aldığını gösteriyor bize. Son olarak Ana Bilgisayarda kalan dosyamızı açıp tablolarına bakalım.


veritabanını bölme

Evet gördüğünüz gibi tablolar normal ve yerinde.

Burada önemli bir noktayı hatırlatmak istiyorum. Böldüğünüz (sonu_be ile biten)dosyanın yerini sonradan değiştirirseniz ya da isminde bir değişiklik yaparsanız kullanıcılar programı açamayacak ve hata mesajı alacaklardır.

Arkadaşlar veritabanı bölme işlemi bu kadar, umarım bir gün bir yerlerde bu makaleden faydalanırsınız.

Şimdilik, Hoşcakalın....

Yorum Gönder

0 Yorumlar