MS Access Veritabanları, VBA ve SQL Kullanımı

Microsoft Access'e dair herşey...

Access Menülerinin Tanıtımı-18

GENEL BİLGİLER

ACCESS MENÜLERİNİN TANITIMI (18.Bölüm)
VERİTABANI ARAÇLARI / Veritabanı Belgeleyicisi

Arkadaşlar Merhaba,
Bu makalemizde Ms Access'in içerisinde bulunan güçlü bir özellikten bahsedeceğiz. Bu özelliğin ismi, Veritabanı Belgeleyicisi. Adından da anlaşılacağı gibi veritabanı hakkında en detaylı bilgilere ulaşabilmeniz için bu özelliği kullanabilirsiniz

Şimdi bu özelliği kullanmak için basit adımları sırasıyla açıklayalım.
Öncelikle veritabanımız açık durumda iken Veritabanı Araçları sekmesinden Veritabanı Belgeleyicisi butonu üzerine tıklıyoruz.


veritabanı belgeleyicisi

Daha sonra aşağıdaki pencere ile karşılaşıyoruz.


veritabanı belgeleyicisi

Burada örneğin diyelim ki mevcut veritabanımızın İlişkileri hakkında detaylı bilgi almak istiyoruz. Önce Geçerli Veritabanı Sekmesini tıklıyoruz.


veritabanı belgeleyicisi

Daha sonra açılan pencereden İlişkiler öğesini tıklıyoruz. ve ardından Tamam butonuna tıklıyoruz. Ve bize aşağıdaki ekranda ilişkilerle ilgili tüm bilgileri getiriyor. Burada tüm ilişkileri inceleyerek gerekli olan değişiklikleri tasarlayabilirsiniz,
veritabanı belgeleyicisi

Yukarıda ben 3 tablonun ilişkisini sizlere gösterdim. Aslında bu bilgiler toplam 4 sayfadan oluşmaktadır. Görüldüğü gibi 1.tablomuz olan TKurslarHocalar tablosu Bire - Bir ilişki barındırmakta, TSiparisBir ve TUrunBir tabloları ise Bire - Çok ilişki durumu içerisindedir.

Şimdi de bir sorgumuz hakkında detaylı bilgi alalım. Sorgumuzun ismi SPersonel. Bunun için 2.şekildeki ekranda Sorgular sekmesini seçerek SPersonel sorgusunu seçiyoruz.
veritabanı belgeleyicisi

Bu bilgilerde seçmiş olduğumuz sorgunun tüm özelliklerini görebileceğiniz gibi Sorgumuzun SQL cümlesini de görebiliriz. Diğer bütün belgeleyicilerde aynı mantıkla çalışmaktadır. 

Bilhassa büyük MS Access veritabanlarında zorlandığınız kısımlar var ise bu kısımların bilgilerini belgeleyerek sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz.

Access menüleri tanıtımı konularına devam...

Şimdilik,
Hoşcakalın...

Yorum Gönder

0 Yorumlar