MS Access Veritabanları, VBA ve SQL Kullanımı

Microsoft Access'e dair herşey...

Access Menülerinin Tanıtımı-16/1

GENEL BİLGİLER

ACCESS MENÜLERİNİN TANITIMI (16.Bölüm)
VERİTABANI ARAÇLARI / İlişkiler Sekmesi (1.Bölüm)

Merhaba Arkadaşlar,
Bu makalemizde access menülerinin tanıtımı konularından, MS Access Veritabanı araçları menüsünden İlişkiler 
konusunu ele alacağız.


access menüleri

Yukarıdaki şekle baktığımızda 2 tane tablomuz var Asıl tablomuz TPersonel tablosu, ilişkili tablo ise TDigerBilgiler tablosudur. Şimdi bu iki tablo arasında ilişki oluşturacağız. TPersonel tablomuzun içeriği şöyle;


access menüleri

Burada personelID alanını Birincil Anahtar (Benzersiz) olarak tanımladık. Bu alan ilişkinin 1 (Bir) tarafıdır. Diğer alanlarıda uygun biçimde tanımladık, Şimdi gelelim ilişki kuracağımız tabloya;


access menüleri

Bu tablomuzunda Birincil Anahtarı digerID olarak tanımladık, Fakat ilişkide bu alanın rolü yok, İşte birçok kullanıcının hata yaptığı kilit nokta burası,İlişki kuracağımız alan bu alandan sonra tanımladığımız kırmızı dikdörtgen içerisinde bulunan personel alanıdır. Bu alanda ilişkinin ∞ (çok) tarafıdır.


Unutmamız gereken en önemli nokta ilişkili alanların veri türleri birebir aynı olmalıdır. Mesela 1.Tablomuzdaki Anahtar Alanımızı personelID Sayı - Long biçimindedir. 2.Tablomuzdaki personel alanımızıda Sayı - Long yapmamız gerekir. Bu işlemi yaptıktan sonra sıra geldi ilişkiyi tanımlamaya, Buradaki ilişkimizin türü Bire-Çok ilişki türüdür. İlişkiyi 2 farklı şekilde tanımlamamız mümkün.


Unutmamız gereken en önemli nokta ilişkili alanların veri türleri birebir aynı olmalıdır.

1.Tanımlama: 
2.Tablomuzun Veri Türünü belirlerken Arama Sihirbazı'nı seçiyoruz. Burada bize tablo listesi sunuluyor, Bu Listeden Personel tablosunu seçiyoruz. Daha sonra Bu tablonun alanlarından PersonelID'sini seçiyoruz ve sonlandırıyoruz. Burayı kaydedip kapattığımızda ve İlişkiler penceresini açtığımızda ilişkinin otomatik olarak oluşturulduğunu görüyoruz.


access menüleri

Gördüğünüz gibi Bire-Çok ilişkimiz oluşturulmuş durumda.
Devamını bir daha ki makalemizde bulacaksınız.

Şimdilik,
Hoşcakalın...



Yorum Gönder

0 Yorumlar